Andere landen bewijzen dat het niet zo moeilijk is om brood te bakken dat langer houdbaar is dan twee dagen. Maar in onze streken hebben we het graag zo vers mogelijk met een krokante korst! Je gaat best voormiddag naar de bakker anders kom je vaak bedrogen (en zonder brood) uit.
In supermarkten zijn klanten verontwaardigd als ze s'avonds geen brood meer terugvinden. Daarom voorzien de ketens vaak nog wat extra broden, al weten ze niet hoeveel klanten ze mogen verwachten. Bijgevolg wordt er jaarlijks voor 400 miljoen euro brood gebakken dat nooit opgegeten wordt.
Een groot deel wordt door consumenten thuis weggegooid (15-20 procent), bij de productie gaat er ook een groot deel verloren (2-12 procent). Dit blijkt uit het onderzoek naar broodverspilling van Wageningen Universiteit. Er mislukt iets, er wordt teveel gebakken, er valt iets op de vloer. Stuk voor stuk onvermijdelijke verliezen, of kunnen we hier toch iets aan doen?
Veel bakkers doneren hun oud brood aan kinderboerderijen of het wordt vergist tot biomassa. Daarnaast bestaan er nu ook Bbrood winkels waar je oud brood tegen een lagere prijs kan aankopen. In deze winkels heeft ouder brood een goed imago omdat je iets doet tegen de verspilling. Bij de traditionele bakkers is er geen plek voor oud brood naast het vers gebakken brood. Je ziet onmiddellijk het prijsverschil en het is niet goed voor het verse imago van een bakker.
Je kan het draaien of keren hoe je wil maar we verspillen elke dag een enorme hoeveelheid brood. Als we samen allemaal ons steentje bijdragen kunnen we zorgen voor een klimaat zonder veel verspilling en overproductie. Jammer dat er nog geen grootschalige oplossing in zicht is.